Ur film er skolaj ! Un film au collège !

Ur film er skolaj Savet hon eus ur film evit reiñ c’hoant d’ar skolidi dont en hentenn diyezhek e skolaj Ker al lann. Kroget hon eus da sevel ur film goude ar vakañsoù nedeleg. Kentañ tra, kavet hon eus ul linenn-ruz. Un evaj-hud a zo er skolaj evit komz brezhoneg. Skolajidi 4re ha 3de klas o deus skrivet an istor gant sikour Itron Le Gratiet hag Stéphane Arc’h. Da c’houde hon eus pleustret evit gouzout dre-eñvor an destenn hag evit bezañ efedus e-pad an treiñ.

Da genderc’hel hon eus troet ar film e-pad tri hanter-devezh. Stéphane Arc’h a zo deuet evit filmañ. Displeget en deus penaos ober. Implijet hon eus ur c’hamera, ar foñs gwer, ar gouloù. Dasparzhet eo bet ar rolloù : ar c’hameraman, ar figuranted, an aktourien. Pep skolajiad en deus kemeret perzh. Ar c’hameraman da skouer a lavar : “didrouz war an dachenn… Treiñ a ra…krogit…”.

Spi hon eus e vo plijet ar skolidi gant hor film kement hag ar blijadur hon eus bet ni o skrivañ, pleustriñ, filmañ pe c’hoari !

Un film au collège

Nous avons fait un film pour donner envie aux élèves de CM2 de s’inscrire dans la filière bilingue à Ker al lann. Le projet a débuté après les vacances de Noël. La première étape fut de trouver la trame du film : « Il existe au collège une potion magique permettant aux élèves de parler breton … ». Les élèves de 4A et de 3B avec l’aide de Mme Le Gratiet et de Stéphane Arc’h (de l’association « Film et culture »), ont écrit l’histoire. Ensuite, nous avons travaillé les différentes scènes pour apprendre le texte et être le plus efficace lors du tournage. Nous avons finalement tourné le film durant trois demi-journées. Stéphane Arc’h nous a montré comment filmer, utiliser une caméra, un fond vert, des lumières. Les rôles ont été répartis : cameraman, figurants, acteurs. L’ensemble des élèves a participé au projet. Le cameraman par exemple dit « silence, ça tourne ». Nous espérons que les élèves auront autant de plaisir à visionner le film que nous avons eu à le tourner !!!

p1 p2 p3